روغن کمپرسور

روغن های کمپرسور :
تعمیم الزامات روانکاری کمپرسورها با توجه به اینکه این الزامات وابسته به نوع کمپرسور، خواص گاز فشرده، درجه حرارت و فشار تخلیه می باشد، دشوار است. کمپرسورها بر حسب فرآیند متراکم سازی گاز به دو نوع جابجایی مثبت و دینامیکی تقسیم بندی می شوند. کمپرسورهای جابجایی مثبت ابتدا گاز را به دام انداخته، حجم آن را کاهش داده و سپس گاز متراکم شده را تخلیه می کنند در حالیکه کمپرسورهای دینامیکی با سرعت بخشیدن به گاز و تبدیل سرعت به فشار افزایش یافته عمل می کنند.
کمپرسورهای جابجایی مثبت برای کاربردهای با فشار بالا مفید می باشند. در این کمپرسورها تنها محدودیت درجه حرارت گاز تخلیه می باشد. کمپرسورهای دینامیکی برای کاربردهای با حجم بالا و فشار پایین مفید می باشند. کمپرسورهای جابجایی مثبت به کمپرسورهای رفت و برگشتی و چرخشی تقسیم بندی می شوند که در کمپرسورهای رفت و برگشتی از یک یا دو پیستون استفاده می شود و نوع چرخشی شامل کمپرسورهای چرخنده پره ای و چرخنده مارپیچی می باشد.
مکان های اصلی روانکاری در کمپرسورهای رفت و برگشتی شامل میل لنگ و یاتاقان های مربوطه، مسیرهای اتصال، پین های اتصال، پیستون ها، سیلندرها، رینگ های پیستون و سوپاپ ها می باشد. مکان های اصلی روانکاری در کمپرسورهای چرخنده مارپیچی شامل محور چرخنده، یاتاقان ها و آب بندهای شفت می باشد. کمپرسورهای چرخنده پره ای نیازمند روانکاری در یاتاقان ها و شفت می باشد. کمپرسورهای دینامیکی سانتریفیوژی نیازمند روانکاری در یاتاقان ها، چرخنده های کاهنده و آب بندها می باشد.


الزامات بحرانی روانکاری انواع متنوع کمپرسورها شامل موارد زیر است :
1. مقاومت اکسیداسیونی
2. پایداری حرارتی
3. باقیمانده کربن پایین در دماهای بالا ( مخصوصا در کمپرسورهای فشار قوی )
4. سازگاری با گاز متراکم شده
5. حفظ گرانروی ( مقاومت در برابر رقیق شدن با گاز متراکم شده )
6. خواص ضد سایش ( مخصوصا در کمپرسورهای چرخنده پره ای )
7. جلوگیری از نشت گاز
8. روانکاری عمومی
9. دفع حرارت
10. جلوگیری از خوردگی
11. سازگار باقطعات کمپرسور
12. تمیز بودن و پاک بودن از ذرات خارجی
13. تمایل پایین به کف کردن
14. اشتعال پذیری پایین

فرمولاسیون روغن کمپرسور
روانکارهای مورد استفاده در کمپرسورهای رفت و برگشتی فشار قوی بایستی در دماهای بالا پایدار باشند. زیرا دمای تخلیه گاز می تواند تا محدوده 350 تا 500 فارنهایت افزایش می یابد. روانکارهای اینگونه کمپرسورهای رفت و برگشتی نبایستی در اطراف سوپاپ های داغ باقی مانده کربن زیادی تولید کنند. زیرا خطر آتش سوزی و انفجار افزایش خواهد یافت. در نتیجه در اینگونه کاربردها معمولا از روانکارهای با روغن پایه سنتزی دی استرها و پلیول استرها که تمایل کمتری به تشکیل کربن دارند استفاده می شود.
با وجود اینکه شرایط لازم برای روغن های کمپرسور بطور قابل توجهی بر حسب تعداد پارامترها تغییر می کند و بخش مهمی از روغن ها شامل سیالات سنتزی می باشد، بیشتر فرمولاسیون های روغن ها هنوز بر اساس انواع افزودنی های روغن های توربین و هیدرولیک می باشد. کمپرسورهای چرخنده پره ای نیازمند روانکارهایی هستند که سایش و خوردگی پره ها را به حداقل برساند. علاوه بر انواع افزودنی های ذکر شده برای روغن های توربین و هیدرولیک، افزودنی های پاک کننده ممکن است در برخی روغن های کمپرسورهای چرخنده پره ای به منظور جلوگیری از تشکیل باقیمانده و خوردگی پره ها مورد استفاده قرار گیرد.
فرمولاسیون روغن های کمپرسور می تواند بر حسب نوع کمپرسور ونوع گاز متراکم بطور قابل توجهی تغییر کند. برای مثال، روغن های معدنی معمولا برای متارکم کردن گاز طبیعی استفاده نمی شود. زیرا گاز طبیعی در روغن معدنی محلول می باشد. رقیق شدن روغن کمپرسور ( فرموله شده با روغن پایه معدنی ) با گاز طبیعی ویسکوزیته روغن را تا زیر سطح روانکاری موثر کاهش خواهد داد. در اینگونه موارد، روغن های با پایه پلی گلایکول با خاصیت حلالیت محدود برای گاز طبیعی، بسیار مناسب می باشد.




روانکارهای با پایه معدنی برای عملکرد نرمال با گازهای واکنش ناپذیر مناسب باشند، انواع روانکارهای بر پایه سنتزی برای عملکرد های سخت، دمای بالا، فشار بالا و برای گازهایی که واکنش پذیر با روغن پایه معدنی هستند، استفاده می شود. روانکارهای بر اساس استر اغلب در کمپرسورهای رفت و برگشتی در عملکردهای سخت بدلیل تمایل کمتر آنها به تشکیل باقیمانده کربن که منجر به آتش سوزی در این کمپرسورها می شود، مورد استفاده قرار می گیرد. در کمپرسورهای چرخنده مارپیچی و پره ای، سنتزی های پلی آلفا اولفینی بدلیل پایداری حرارتی خوب و قیمت پایین آنها نسبت به سیالات استری بسیار رواج یافته اند. فرمولاسیون روغن های کمپرسور برای عملکرد در شرایط سخت بسیار وابسته به طراحی تجهیزات و ماهیت شیمیایی گاز متراکم می باشد.

در رابطه با روانکارهای صنعتی به خصوص روغن کمپرسور توجه به اصالت و کیفیت روغن امری ضروری است و اهمیت فوق العاده ای بر روی عملکرد سیستم هوای فشرده ما خواهد داشت. امروزه روغن های کارکرده و تصفیه شده در بازار ایران به وفور یافت می شود که استفاده از آن برای صنعتگران محترم مشکلات زیادی را به دنبال خواهد داشت. چرا که در صورت نداشتن استاندارهای مناسب، روغن نمی تواند وظایف خود را به خوبی انجام دهد و در نتیجه در اثر اختلال در بحث خنک کاری و روانکاری تجهیرات دوار (از جمله واحد هواساز کمپرسور)، آسیب های جبران ناپذیری به دستگاه وارد می شود که حتی در مواردی قابل تعمیر هم نمی باشد.
شرکت هوا پترو سازه  عرضه کننده انواع روغن و روانکارهای صنعتی می باشد که با ارائه اطلاعات و مدارک فنی تخصصی و دقیق و عرضه تمامی برندهای معتبر، قادر است که در زمینه مشاوره و تامین انواع روغن و روانکارهای صنعتی، به صنعتگران و کارفرمایان محترم خدمت رسانی نماید.
تعدادی از روغن های قابل عرضه به مشتریان در زیر ارائه شده است :


Ingersoll Rand SSR Ultra Coolant

Atlas Copco Roto Inject , Roto Z , Paroil

KAESER KOMPRESSOREN Sigma S460

Mattei Rotoroil 8000 F2


و سایر روغن ها و روانکارهای صنعتی موجود در بازار